5 Tips voor een productieve thuiswerkdag

Veel mensen hebben de mogelijkheid om een dag thuis te werken. Niet iedereen lukt het om die mogelijkheid goed te benutten. Hoe maak je optimaal gebruik van je thuiswerkdag?

 

Voordelen

De voordelen van thuiswerken zijn voor de meeste mensen wel duidelijk. Geen reistijd, minder gestoord worden, de mogelijkheid hebben om je kind naar school te brengen of een boodschap te doen.

 

Weerstand

Niet iedereen die de mogelijkheid krijgt om thuis te werken, doet dat ook consequent. Sommige mensen willen geen gebruik maken van de thuiswerkdag, of willen het wel maar vinden dat het niet kan. In de onderstaande tabel staan een aantal veel genoemde redenen en het tegenargument dat mogelijk is.

 

Redenen om niet thuis te werken Tegenargument
Ik moet als baas het goede voorbeeld geven en laten zien dat ik werk Als het beleid in de organisatie is dat je een dag mag thuiswerken, dan is het daadwerkelijk gebruiken van een thuiswerkdag juist het goede voorbeeld
Ik moet aanwezig zijn om zaken in de gaten te houden Het is heel goed en leerzaam als men zonder jouw toezicht leert werken. Als er iets fout gaat dan ben je er de volgende dag weer bij en dan kan er gecorrigeerd en geleerd worden.
Ik kan me thuis niet concentreren; thuis word ik gestoord Je kunt leren om thuis geconcentreerd te werken en het is sowieso nuttig om dat te leren.
Ik heb afspraken staan waarbij ik persé fysiek aanwezig moet zijn Je kunt leren je agenda beter te bewaken zodat er geen afspraken in je agenda komen op je thuiswerkdag waarbij je fysiek aanwezig moet zijn. Deze timemanagement technieken zijn sowieso nuttig om te leren.

 

5 Tips

Dan volgen nu de tips als je gebruik maakt van je thuiswerkdag

 

Tip 1. Behoud dezelfde routines
Sta net zo vroeg op, ontbijt op dezelfde wijze en kleed je netjes aan. Routines helpen de snelheid erin te houden, met name voor dingen zoals ontbijten, tandenpoetsen en het nieuws lezen. Als je niet vasthoudt aan je routines kunnen deze zaken ineens uren duren in plaats van minuten.

 

Omdat je geen reistijd hebt, kun je misschien de wekker een half uurtje later zetten, rustiger ontbijten en even een boodschapje doen tussen de middag. En omdat je geen klanten ontmoet, hoef je niet in je beste pak. Dergelijke mogelijkheden zijn natuurlijk heerlijke voordelen van een thuiswerkdag en hoef je jezelf niet helemaal te ontzeggen. Dus als je tip 1 niet helemaal wilt volgen zorg er dan voor dat je tip 2 volgt.

 

Tip 2. Afwijken van je normale routines doe je alleen als je het hebt ingepland
Besluit voor al die afwijkingen van je normale routines van tevoren wat je gaat doen. Als je het niet inplant dan loop je het risico dat je én een half uur later begint, én rustig luncht, én een boodschap gaat doen.

 

Het is het fijnste als je thuis een werkkamer hebt die je goed en prettig hebt ingericht, met alles bij de hand, een goed bureau en goede verlichting. Niet iedereen heeft die mogelijkheid echter, maar zorg in ieder geval voor de volgende zaken.

 

Tip 3. Maak de tafel leeg
Ga aan een tafel zitten en niet op een bank of luie stoel. Op een stoel aan tafel vereist een actieve houding en dat zorgt ervoor dat je ook actiever bent. Alles wat je ziet leidt af, dus zorg voor een opgeruimde omgeving en in ieder geval een lege tafel. Dus als je aan de eettafel gaat zitten, maak die dan eerst helemaal leeg.

 

Tip 4. Doe de deur dicht
Zeg tegen je huisgenoten dat je aan het werk gaat en niet gestoord wil worden. Een dichte deur helpt daarbij. Als je geen aparte werkkamer hebt en je de huiskamer niet kunt claimen, kun je misschien op de slaapkamer gaan zitten. Ga wel aan een tafel zitten, niet op bed.

 

Tip 5. Plan
Zorg dat je dingen ingepland hebt die je handig op je thuiswerkdag kunt doen. Dit kan bijvoorbeeld je administratie zijn, je mail wegwerken, of een rapport schrijven. Plan ook van uur tot uur wat je gaat doen op je thuiswerkdag. Als je alles inplant dan ben je een stuk productiever.

 

 

Meer lezen?

Ik post regelmatig blogs over persoonlijke effectiviteit en deze verstuur ik elke maand in een nieuwsbrief. Meld je aan via onderstaande knop.

Contact

Mail of bel me om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

📧    coaching@patriciadewit.com
📱    +316 1223 8559
⛺️    Patricia de Wit Coaching
         Atalanta 64
         5121 MS Rijen
         Noord-Brabant, Nederland

📄    KVK: 61965812
📚    Algemene voorwaarden
🔒    Privacyverklaring

Nieuwsbrief

Mensen zijn op zoek naar persoonlijke effectiviteit. Het is een oerdrift in de mens zichzelf te willen ontwikkelen.

Vul je naam en email in en je wordt aangemeld voor deze maandelijkse nieuwsbrief over persoonlijke effectiviteit.