6 tips voor de pleaser

Veel mensen maken zich druk om wat anderen mensen van ze vinden. Ze proberen het anderen naar hun zin te maken. Sommige mensen gaan nog een stapje verder. Ze zijn echte pleasers en maken zich zelfs zorgen om wat andere mensen van ze denken. Waarom maken we ons hier nou toch zo druk over? En wat zijn de tips voor de pleaser?

 

Waarom maken we ons druk over wat anderen van ons vinden?

Waarom we last hebben van de mening van anderen is terug te voeren op onze evolutionaire geschiedenis. Oermensen waren beter in staat om te overleven als ze goed aanvoelden wat hun stamgenoten voelden: angst, woede of ontspanning. Je kunt het vergelijken met een groep dieren waarvan er één gevaar ruikt en de hele kudde het op een lopen zet.

 

De positieve kant van de pleaser

Gevoelig zijn wat anderen van je vinden is sociaal prettig gedrag. Door rekening te houden met anderen maak je vrienden. Het zorgt voor reciprociteit: je kunt een wederdienst verwachten op een later tijdstip. Hetgeen je geeft, krijg je vaak ook terug.

Een kleine jongen was met zijn vader aan het wandelen en ze kwamen aan in een donkere grot. De kleine jongen hoorde iets en werd wat bang. Hij riep ‘Wie is daar?’ en hij hoorde een donkere stem terugroepen “Wie is daar?”. De jongen werd nog banger en riep bozer ‘Wat doe je?” en de ander riep met een boze stem “Wat doe je?”. De jongen vroeg fluisterend hulp bij zijn vader. Zijn vader legde hem uit dat hij niet bang hoefde te zijn omdat het gewoon de echo is. De jongen vroeg wat een echo is en zijn vader zei dat een echo is zoals het leven. Om dat te illustreren riep zijn vader “Wat ben je mooi!”. En de jongen hoorde met een mooie stem “Wat ben je mooi!” terug.

Een pleaser wordt gewaardeerd. Hij zorgt voor harmonie en geeft anderen een warm en welkom gevoel. Maar een pleaser is niet alleen een gewaardeerde vriend. Hij komt ook als werknemer goed tot zijn recht, als gewaardeerde collega met wie het makkelijk samenwerken is. En in sommige sectoren is het heel handig dat je jezelf gedienstig kunt opstellen, denk aan de horeca of de zorg.

 

De negatieve kant van de pleaser

Toch hebben veel mensen er last van dat ze hun gedrag té veel afstemmen op wat andere mensen vinden. Ze worden moe van zichzelf.

Een man liep met zijn zoon en hun paard over de velden. Ze kwamen een vrouw tegen die tegen de man zei “Laat je zoon toch op het paard zitten als je zo’n stuk loopt!”. De man liet zijn zoon op het paard zitten en even later kwamen ze een andere voorbijganger tegen. Deze zie tegen de zoon “Profiteur! Laat jij je oude vader lopen terwijl jij op het paard lekker lui zit te wezen!”. Hierop wisselden de vader en de zoon van plaats. Terwijl de vader op het paard zat kwamen ze een derde voorbijganger tegen die begon te foeteren op de vader omdat hij zijn zoon liet lopen.

Té veel rekening houden met anderen kan uit de hand lopen. Het gevolg kan zijn dat je geen dingen meer doet die je zelf leuk vindt, dat je depressief wordt, geen energie meer voelt, overspannen wordt of een burn-out krijgt.

 

6 tips voor de pleaser

Hieronder de tips voor de pleaser die kunnen helpen om meer aan jezelf te denken:

 1. Check
  Als je meent te weten wat andere mensen denken, dan is het vaak heel verhelderend om dat gewoon eens te controleren. Vraag eens aan de ander wat hij ervan denkt. Je zult verrast staan van de vaak aanwezige, totaal andere gedachtegang.
 2. Realiseer je dat jij voor anderen niet zo belangrijk bent
  Andere mensen zijn niet zoveel met jou bezig als je misschien denkt. Ze hebben hun eigen leven en hebben het druk met hun eigen dingen. Als jij je nog druk maakt om hun mening, dan zijn zij allang weer met andere dingen bezig.
 3. Let op andere dingen
  Als je ergens aandacht aan besteedt, dan wordt het groot. Richt je aandacht gewoon op iets anders. Laat het probleem bij de ander. Zie ook mijn blog over loslaten.
 4. Analyseer wat het over de ander zegt
  Mensen reflecteren vaak hun eigen onzekerheden op je. Eigenlijk hebben ze het dus over zichzelf. Het is interessant om vanuit dat oogpunt een opmerking te analyseren. Kritiek is vaak een uiting van iets anders, zoals van respect, jaloezie of het is een gewoonte. Als je hier meer over wilt weten, lees dan mijn blog over de lagen in de communicatie.
 5. Zeg “nee” of neem denktijd
  Maak er een sport van minstens een paar keer per dag “nee” te zeggen. Je zult merken dat het prima werkt. Of neem denktijd voordat je iets beloofd te doen. Zo doorbreek je je gewoonte om altijd maar alles te doen. Heb je hier hulp bij nodig, lees dan meer over assertiviteit.
 6. Niet iedereen hoeft je aardig te vinden
  Sterker nog: het is veel fijner voor je als de mensen waar je niet zo’n klik mee hebt, je ook niet steeds opzoeken. Als jij steeds zo aardig blijft doen, dan blijven ze je vaak opzoeken en dat wil je toch eigenlijk helemaal niet!
  Meer lezen, kijk dan bijvoorbeeld hier.

 

Ben jij een pleaser en heb je hulp nodig om met deze tips uit de voeten te kunnen, laat het me weten!

 

 

Meer lezen?

Ik post regelmatig blogs over persoonlijke effectiviteit en deze verstuur ik elke maand in een nieuwsbrief. Meld je aan via onderstaande knop.

Contact

Mail of bel me om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

📧    coaching@patriciadewit.com
📱    +316 1223 8559
⛺️    Patricia de Wit Coaching
         Atalanta 64
         5121 MS Rijen
         Noord-Brabant, Nederland

📄    KVK: 61965812
📚    Algemene voorwaarden
🔒    Privacyverklaring

Nieuwsbrief

Mensen zijn op zoek naar persoonlijke effectiviteit. Het is een oerdrift in de mens zichzelf te willen ontwikkelen.

Vul je naam en email in en je wordt aangemeld voor deze maandelijkse nieuwsbrief over persoonlijke effectiviteit.