ACT en persoonlijk functioneren

Act staat voor ‘Acceptance and commitment therapie’ en is een nieuwe vorm van gedragstherapie. Het doel van ACT is om het persoonlijk functioneren te verbeteren. ACT is ontwikkeld door de Amerikaanse psycholoog Steven C. Hayes. Volgens ACT zijn er zes processen die psychische klachten kunnen veroorzaken.

 

6 disfunctionele processen

1) Controlemechanismen
Mensen proberen hun klachten of hun angst te beheersen. Daarvoor gebruiken ze controlemechanismen zoals afleiding zoeken, vermijden, piekeren en zelfdestructie. Veel psychische klachten ontstaan juist door deze controlemechanismen. Het middel is soms erger dan de kwaal.

2) Fusie
Fusie is het fenomeen dat je (negatieve)gedachten heel veel vat op je krijgen. Je beschouwt je eigen gedachten als de waarheid en ze zorgen voor lijden terwijl er geen directe, echte pijn is. Zo kan de gedachten “Ze vinden me niet aardig” voor lijden zorgen terwijl niemand feitelijk onaardig is.

3) Piekeren
Met piekeren proberen we onze gedachten te ordenen en een probleem op te lossen. Echter als je aan het piekeren bent dan denk je in kringetjes, daarmee los je niks op en piekeren kan behoorlijk schadelijk zijn voor onze gezondheid.

4) Negatief zelfbeeld
Sommige mensen definiëren zichzelf in termen van “ik ben …”. Dit soort definities van jezelf zorgen voor een zekere rigiditeit. Bijvoorbeeld: als je denkt dat je sterk bent, zal je niet snel hulp vragen, als je denkt dat je lelijk bent dan kun je niet geloven dat iemand op je valt.

5) Regels
Mensen leggen zichzelf soms zulke strenge regels op dat ze last hebben van hun eigen regels. Zo kan de eigen regel dat je altijd aardig moet zijn ervoor zorgen dat je niet (voldoende) voor jezelf opkomt.

6) Vermijding
Mensen hebben de neiging om enge, maar waardevolle, ervaringen te vermijden. Dit zorgt op de lange termijn vaak voor meer problemen. Zo kan het vermijden van feestjes op de korte termijn wel rust geven maar op de lange termijn levert het geen vrienden op.

 

De 6 zuilen van ACT

ACT heeft voor deze 6 disfunctionele processen alternatieven die beter werken, genoemd ‘zuilen’:

1) In plaats van een controlmechanisme inzetten:
Acceptatie: Nodig vervelende gedachten, gevoelens en omstandigheden actief uit.

2) In plaats van fusie:
Defusie: Kom los van je gedachten, zodat deze je minder snel zullen raken.

3) In plaats van piekeren:
Mindfulness: Kom in contact met het hier en nu.

4) In plaats van een negatief zelfbeeld:
Zie je zelf als context: Creëer een andere, meer flexibele relatie met jezelf.

5) In plaats van regels:
Waarden: Ontdek wat je werkelijk belangrijk vindt in het leven.

6) In plaats van vermijding:
Toegewijde actie: Ga dingen ondernemen op basis van je waarden. Kies voor ervarend leven.

ACT zorgt niet voor minder pijn maar voor meer flexibiliteit om beter om te gaan met dingen die (nou eenmaal) gebeuren in je leven. De methode zorgt ervoor dat je de dingen die je belangrijk vindt doet en niet gaat wachten totdat je je lekker voelt of totdat je je overtuigingen, weerstand of onzekerheid hebt veranderd. ACT draagt bij aan het verbeteren van je persoonlijk functioneren.

Wil je geholpen worden met het aanleren van de alternatieve mechanismen van ACT? Je weet me te vinden: 06 12238559 of coaching@patriciadewit.com.

Bron: Time to ACT! van Jansen, G. (2014).

 

 

Meer lezen?

Ik post regelmatig blogs over persoonlijke effectiviteit en deze verstuur ik elke maand in een nieuwsbrief. Meld je aan via onderstaande knop.

Contact

Mail of bel me om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

📧    coaching@patriciadewit.com
📱    +316 1223 8559
⛺️    Patricia de Wit Coaching
         Atalanta 64
         5121 MS Rijen
         Noord-Brabant, Nederland

📄    KVK: 61965812
📚    Algemene voorwaarden
🔒    Privacyverklaring

Nieuwsbrief

Mensen zijn op zoek naar persoonlijke effectiviteit. Het is een oerdrift in de mens zichzelf te willen ontwikkelen.

Vul je naam en email in en je wordt aangemeld voor deze maandelijkse nieuwsbrief over persoonlijke effectiviteit.