Alles onder controle?

Een bepaalde mate van controle hebben op de dingen om ons heen is gezond en maakt ons gelukkig. Het is prettig om controle te hebben want daarmee creëer je voor jezelf veiligheid en zekerheid. Door een behoefte aan controle gaan we dingen regelen, stellen we doelen en bereiken we veel. Het is als het ware een aanjager voor onze acties. Zo willen we graag de controle hebben dat er genoeg eten op de plank is, en blijft. Daar doen we van alles voor: we studeren, werken, doen boodschappen, koken. Waar zouden we zijn zonder deze fundamentele behoefte aan controle? Ons hele leven zou ontwricht worden.

 

Negatieve consequenties bij een te grote controlebehoefte

Alhoewel een bepaalde mate van controlebehoefte goed is, kun je ook overdrijven. Een te grote mate van controlebehoefte heeft negatieve consequenties:

 • Het maakt de mensen om je heen ongelukkig, want door zelf een grote mate van controle af te dwingen, neem je vrijheidsgraden van anderen af. En ook zij hebben behoefte aan controle. Doordat de mensen om je heen ongelukkig worden, wordt je dat uiteindelijk zelf ook.
 • Het resulteert vaak in frustraties want niet alles gaat zoals jij het wilt.
 • Je neemt slechtere beslissingen. Dit komt doordat je als controlefreak jaknikkers op je heen verzameld. Zij zullen niet de nodige bijsturing geven op je besluiten. Het achterdocht dat veel controlefreaks zo eigen is, helpt ook niet bij het nemen van goede beslissingen.
 • Je gezondheid en je relaties gaan achteruit.

 

Signalen dat je controlebehoefte ongezond wordt

Wanneer is je controlebehoefte te groot? Wanneer ben je een controlefreak? De control freak heeft op moeilijke momenten last van vermoeidheid, onrustig slapen, prikkelbaar zijn en kan het gevoel hebben ‘vast’ te zitten in zijn gedachten en piekermomenten. Dit zijn een aantal kenmerken als je controlebehoefte ongezond wordt:

 • Weinig leven in het nu maar veel aan de toekomst denken
 • Dingen niet uit handen kunnen geven
 • Vaak in beslag genomen worden door gedachten aan alles wat mis zou kunnen gaan
 • Heel veel beredeneren, weinig op je gevoel vertrouwen
 • Alles tot in de puntjes perfect willen hebben
 • Streng zijn voor jezelf en anderen
 • Uit het veld geslagen zijn als de dingen toch niet helemaal lopen zoals je ze had gepland

 

Tips om je controlebehoefte te normaliseren

Er zijn twee strategieën om weer op een normaal niveau te komen met je controlebehoefte:

 1. Pas simpele emotie regulerings technieken toe
 2. Bouw een gezonde levensstijl op

 

Emotie regulering

Controlefreaks willen dat alles om hen heen onder controle is. Zij willen alles af hebben, alles netjes en opgeruimd, gezond sporten, eens per maand bij oma langs et cetera. Dit zijn allemaal vormen van externe controle: controle op de buitenwereld. Wat nu helpt om minder controle op die buitenwereld te willen hebben, is het uitoefenen van controle op je eigen binnenwereld, op je gevoel en gedachten. Dit heet interne controle. Het is niet zo moeilijk als het misschien lijkt en hier volgen drie eenvoudige adviezen:

1. Label je emotie

Dit is een hele simpele techniek waarbij je de emotie die je voelt, kort benoemd. Als je boos bent, zeg je tegen jezelf “Ik ben boos”. Het is belangrijk bij deze techniek dat je verder niks doet: dus geen oordeel over die emotie en ook geen actie naar aanleiding van die emotie. In wetenschappelijk onderzoek is gevonden dat dit helpt alhoewel het mechanisme erachter nog niet bekend is. Men vermoedt dat het benoemen van emoties helpt om van een onbestemd gevoel af te komen.

2. Aandacht richten

Geef aandacht aan de dingen die positief zijn. Sta er bij stil. Wat je in je hoofd aandacht geeft, groeit in belangrijkheid. Dus sta er bij stil dat het mooi weer is en vier je successen. Ga met mensen om die dingen doen die jij leuk vindt.

3. Cognitieve herwaardering

Geef de dingen een andere betekenis. Bijvoorbeeld: Je hebt je arm gebroken en dat doet pijn en is niet leuk want je kan niks meer. Maar je hebt ook geleerd dat je voorzichtiger moet zijn en dat is een wijze levensles die niemand je meer afpakt.
Ook is het goed stil te staan bij mensen die het slechter hebben. En je te realiseren dat het slechter had kunnen aflopen.
Een mooie uitspraak om je controle behoefte te herwaarderen is van Mario Andretti (autocoureur): “If everything is under control, you are not moving fast enough

 

Gezonde levensstijl

Ik denk dat we allemaal wel weten hoe belangrijk een gezonde levensstijl is. We worden er immers mee doodgegooid in de reclames en voorlichtingsbrochures. Een gezonde levensstijl zorgt er óók voor dat we een gezondere controlebehoefte krijgen. Dat komt omdat we veerkrachtiger worden, positiever en beter met tegenslagen omgaan.
Ik kwam in het boek van Tom Rath: Eat, Sleep, Move leuke, soms wat onverwachte, tips tegen:

Goede slaap bevorder je door:

 • Zorg voor zo weinig mogelijk kunstlicht. Met name licht van een tablet en telefoons remt de slaapbehoefte. Neem ze dus niet mee naar de slaapkamer.
 • Houd je slaapkamer koel. Je slaapt beter als de temperatuur een paar graden lager is dan in de woonkamer.
 • Houd een vaste routine aan: dezelfde tijd naar bed en dezelfde tijd opstaan. Ook in het weekeind. Veel mensen verschuiven hun slaapritme in het weekeind met als gevolg elke maandag een jetlag.

 

Goed eten bevorder je door:

 • Zorg ervoor dat fruit voor het grijpen ligt (bijvoorbeeld een fruitschaal op tafel) en ongezonde snacks achter een deur (of koop ze niet).
 • Eet van kleinere borden, dan eet je automatisch minder
 • Eet van gekleurde borden. Op witte borden zie je ongezond eten minder goed (dat is vaak licht) van kleur). Op gekleurde borden valt het op en schep je automatisch minder op.
 • Neem gezonde snacks mee als je de deur uit gaat.
 • Start je maaltijd met de groente, dan eet je er meer van.

 

Goed bewegen bevorder je door:

 • Gebruik een app die het aantal stappen telt. Het bijhouden van je score helpt meer te bewegen.
 • Loop meer op je werk. Als je een kantoorbaan hebt, zorg er dan voor dat je elk uur, 2 minuten loopt.
 • Zorg ervoor dat je thuis (in huis) kunt trainen. Het is zo veel makkelijker om thuis even iets te doen, dat we het dan ook sneller doen.
 • Doe je oefeningen ’s ochtends. Bewegen in de ochtend heeft een significant groter effect dan oefenen in de middag. ’s avonds verstoort vaak het slapengaan (moe worden).

Meer lezen?

Ik post regelmatig blogs over persoonlijke effectiviteit en deze verstuur ik elke maand in een nieuwsbrief. Meld je aan via onderstaande knop.

Contact

Mail of bel me om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

📧    coaching@patriciadewit.com
📱    +316 1223 8559
⛺️    Patricia de Wit Coaching
         Atalanta 64
         5121 MS Rijen
         Noord-Brabant, Nederland

📄    KVK: 61965812
📚    Algemene voorwaarden
🔒    Privacyverklaring

Nieuwsbrief

Mensen zijn op zoek naar persoonlijke effectiviteit. Het is een oerdrift in de mens zichzelf te willen ontwikkelen.

Vul je naam en email in en je wordt aangemeld voor deze maandelijkse nieuwsbrief over persoonlijke effectiviteit.