Loopbaanoriëntatie voor de 50 plusser

Heb je wel eens nagedacht over een laatste loopbaanstap voor je pensioen? Wat wil je nog doen? Als 50 plusser heb je behoorlijk wat ervaring. De arbeidsmarkt trekt aan en ervaring wordt gewaardeerd. Er zijn dus mogelijkheden. Zeker voor een zelfbewuste proactieve 50 plusser die het initiatief neemt voor een nieuwe loopbaanstap. Wat zijn de mogelijkheden voor loopbaanoriëntatie voor de 50 plusser?

 

 

Uitdienen, stoppen of een nieuwe stap

Als het gaat over de oudere werknemer zijn er traditioneel gezien twee loopbaan mogelijkheden:
– zo lang mogelijk uitdienen, liefst fit en gemotiveerd en
– stoppen met werken, liefst met een aardig zakcentje.
Bij de eerste invalshoek blijf je bij je huidige werkgever tot aan je pensioen. Voor je werkgever en voor jezelf is het fijn als je daarbij fit en gemotiveerd blijft. Helaas is dat vaak niet meer echt het geval. Bij de tweede invalshoek stop je helemaal met werken. Soms is dat een vrijwillige stap als je zelf besluit met pensioen te gaan. Ook kan deze stap onvrijwillig zijn als je ziek uitvalt of ontslagen wordt.
Maar, er is nog een derde loopbaanmogelijkheid en dat is dat je een nieuwe loopbaanstap maakt: Een nieuwe werkgever, een nieuwe functie of voor jezelf beginnen.

 

Voorkom het zwarte gat door loopbaanoriëntatie voor de 50plusser

Veel gepensioneerden vallen in een zwart gat. Zij ervaren het pensioen als een oorverdovende stilte. Dit komt doordat we ons identificeren met het werk dat we doen. Als ons werk wegvalt, dan valt onze identiteit weg.
Veel mensen stellen het denken over het pensioen uit. Sommige werkgevers bieden hun werknemers een PIZ cursus aan “Pensioen in Zicht”. Deze cursus wordt in het laatste werkzame jaar gevolgd. Je wordt dan gestimuleerd om na te denken over wat je wilt gaan doen na je pensioen. Dat is natuurlijk mooi maar wel een beetje laat.
Door eerder na te denken over je pensioen word je gedwongen over jezelf na te denken. Wie ben je eigenlijk los van je werk? Wie wil je zijn? Hoe wil je leven? Hoe mooi zou het zijn als je de antwoorden op die vragen weet als je nog aan het werk bent en de antwoorden gebruikt om je loopbaan vorm te geven. Zo bén je niet wat je dóet en valt je identiteit niet weg als je werk wegvalt.

 

Een nieuwe loopbaan stap

Loopbaanoriëntatie wordt meestal ingevuld door te analyseren welke functie bij je persoonlijkheid past. Bij loopbaanoriëntatie voor de 50 plusser is echter een nieuw perspectief mogelijk. Als 50 plusser heb je door je levenservaring vaak een beter beeld van wat je belangrijk vindt in het leven dan toen je 20 of 30 jaar was. Dit geeft een nieuw kijk op je loopbaan. Bij dit perspectief laat je je leiden door de waarden die belangrijk zijn in je leven, door de doelen die je (nog) wilt nastreven en door het zelfbeeld dat je wilt laten zien.

Een oefening
Een prachtige oefening die Stephan Covey ons heeft geleerd in zijn boek “De zeven eigenschappen van effectief leiderschap” helpt je om na te denken over je waarden. De oefening houdt in dat je nadenkt over je eigen uitvaart. Wat wil je dat je vrienden en familie zeggen over je? En wat betekent dat over hoe je je werk hebt ingevuld? Wat wil je dat mensen daarover zeggen?

 

Juist in de laatste fase van je werkzame leven heb je allerlei mogelijkheden om dingen te gaan doen die dicht bij je waarden liggen, die je belangrijk vindt. Daarnaast kun je in deze fase vaardigheden opdoen en contacten leggen die ook van belang zijn na je pensioen. Door op deze manier na te denken over je laatste loopbaanstap(pen) zorg je ervoor dat je je leven geen betekenis geeft door je werk maar juist andersom: Je vult je werk in op een wijze die aansluit bij de manier hoe je wilt leven.

 

Arbeidsmarktkansen voor de 50 plusser

De arbeidsmarktkansen voor een 50 plusser lijken beperkt als je het nieuws leest. “Werkloze 50-plussser solliciteert zich suf”, “Het gaat goed op de arbeidsmarkt behalve voor 50-plusser” koppen de berichten. Het gaat hierbij echter niet om de proactieve zelfbewuste 50-plusser die solliciteert vanuit werk. Het gaat in die berichten altijd om de uitstroom uit werkloosheid. Laat je dus door die berichten niet afschrikken. Als je proactief zelf op zoek gaat naar ander werk, wordt juist je (brede) ervaring gewaardeerd.

Meer lezen?

Ik post regelmatig blogs over persoonlijke effectiviteit en deze verstuur ik elke maand in een nieuwsbrief. Meld je aan via onderstaande knop.

Contact

Mail of bel me om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

📧    coaching@patriciadewit.com
📱    +316 1223 8559
⛺️    Patricia de Wit Coaching
         Atalanta 64
         5121 MS Rijen
         Noord-Brabant, Nederland

📄    KVK: 61965812
📚    Algemene voorwaarden
🔒    Privacyverklaring

Nieuwsbrief

Mensen zijn op zoek naar persoonlijke effectiviteit. Het is een oerdrift in de mens zichzelf te willen ontwikkelen.

Vul je naam en email in en je wordt aangemeld voor deze maandelijkse nieuwsbrief over persoonlijke effectiviteit.