NLP en doorbreken van denkpatronen

NLP staat voor Neuro Linguïstisch Programmeren en is een coachmethode om mensen te helpen om hun persoonlijk functioneren te verbeteren. De methode is gericht op het doorbreken van denkpatronen en het beter leren gebruiken van taal. Een korte introductie.

 

Onderdelen NLP

NLP bestaat uit 3 delen:

 1. Neuro
  “Neuro” verwijst naar je hersens. In je hersens zijn bepaalde patronen ontstaan in je leven die er onbewust voor zorgen dat je dingen op een bepaalde manier ervaart. Zo vindt de één het fijn als er “jij” tegen hem gezegd wordt, terwijl de ander het juist onprettig vindt en de voorkeur geeft aan “u”.
  NLP maakt inzichtelijk dat jouw ervaringen subjectief zijn, en NLP gaat op zoek naar patronen in je beleving. Uiteindelijk gaat het om het doorbreken van denkpatronen.
 2. Linguïstisch
  “Linguïstisch” verwijst naar taal. Taal helpt betekenis te geven aan gebeurtenissen. Zo voel je je anders als je in plaats van “Wat een ellendige dag is het vandaag met al die regen” zegt “Eindelijk weer eens regen, dat zal de planten in de tuin goed doen”.
 3. Programmeren
  NLP richt zich op het anders programmeren van je brein met behulp van taal. Deze coachmethode gebruikt hiervoor een aantal technieken.

 

NLP technieken

Er zijn veel NLP technieken. Om een indruk te geven volgen er hier een aantal:

 1. Doelgerichtheid
  In eerste instantie hebben mensen vaak niet zo’n heldere doelen als ze zichzelf verder willen ontwikkelen. NLP legt nadruk op het positief en specifiek formuleren van je doel. Ook wordt aandacht besteed aan het ervaren van je doel. Hoe krachtiger je je doel hebt geformuleerd en ervaren, hoe makkelijker je je doel kunt bereiken.
 2. Imprints
  Imprints zijn overtuigingen. Door te onderzoeken hoe imprints zijn ontstaan kun je overtuigingen bijstellen.
 3. Gebruik van interne voorstellingen
  Interne voorstellingen zijn beelden die je bedenkt die je wenselijk of prettig vindt. Je leert deze beelden oproepen in bepaalde situaties. Door het oproepen van de voorstelling help je jezelf te voelen en te doen wat je graag wilt.
 4. Taal gebruik
  NLP kent verschillende manieren om taalgebruik te analyseren. Veel misverstanden of gevoelens zijn het gevolg van het gebruik van taal. Door beter inzicht te krijgen in taalgebruik ga je anderen beter begrijpen.
  Denk hierbij aan de blog die ik schreef over 4 lagen van de communicatie.
 5. Associëren en dissociëren
  Een methode om op een andere wijze naar een situatie te kijken is dat je vanuit een ander de situatie gaat waarnemen, of vanuit een metapositie. NLP gebruikt deze techniek om andere gevoelens, ideeën en suggesties te geven.
 6. Modelleren
  Als je iets wilt leren dan word je bij NLP gestimuleerd om iemand te zoeken die dat al kan. Deze persoon kun je als model gebruiken. Je kunt dan gaan onderzoeken wat deze persoon precies doet. In hele kleine stapjes kun je leren dit gedrag te kopiëren.

Er zitten hele mooie en bruikbare technieken in de NLP toolbox. Een aantal van de technieken die gebruikt worden binnen NLP, worden ook buiten NLP veelvuldig ingezet, zoals bijvoorbeeld het model van Bateson. Een aantal van die technieken zet ik ook in bij mijn coaching.

Voor meer informatie over NLP verwijs ik naar de Nederlandse Vereniging voor NLP.

Meer lezen?

Ik post regelmatig blogs over persoonlijke effectiviteit en deze verstuur ik elke maand in een nieuwsbrief. Meld je aan via onderstaande knop.

Contact

Mail of bel me om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

📧    coaching@patriciadewit.com
📱    +316 1223 8559
⛺️    Patricia de Wit Coaching
         Atalanta 64
         5121 MS Rijen
         Noord-Brabant, Nederland

📄    KVK: 61965812
📚    Algemene voorwaarden
🔒    Privacyverklaring

Nieuwsbrief

Mensen zijn op zoek naar persoonlijke effectiviteit. Het is een oerdrift in de mens zichzelf te willen ontwikkelen.

Vul je naam en email in en je wordt aangemeld voor deze maandelijkse nieuwsbrief over persoonlijke effectiviteit.