The Wheel of Life

De tijd van de goede voornemens komt er weer aan. Wil je een goed voornemen kiezen dat je ook langere tijd gaat volhouden? Dan is The Wheel of life – het levenswiel – een goed hulpmiddel. Het levenswiel is een krachtige instrument om naar de verschillende onderdelen van je leven te kijken. Het instrument helpt je prioriteiten te zetten en balans in je leven te krijgen.

 

Hoe tevreden ben je?

The wheel of life, ofwel het levenswiel, bevat acht segmenten die tezamen op een manier een leven beschrijven. Geef voor elk segment aan hoe tevreden je bent over dit aspect van je leven. Het gaat niet om wat je van het verleden vond of wat je voor de toekomst wil. Het gaat om een beschrijving van jouw húidige tevredenheid met de situatie zoals die vandaag de dag is. Het midden van de cirkel = 0 en geeft enorme ontevredenheid aan. De buitenkant van de cirkel = 10 en geeft enorme tevredenheid aan. Verbind de segmenten over de stippellijn met elkaar. Zo ontstaat een wiel.wheel-of-life

Hoe ziet jouw wiel eruit? Als het erg hobbelig rijdt, dan is er op dit moment weinig evenwicht in je leven tussen de verschillende levenssegmenten. Dat rijdt niet prettig.

 

Hoe gemotiveerd ben je?

Geef nu per segment aan wat je motivatie is om hier verbetering in aan te treffen. Doe dit met een cijfer tussen de 1 en de 10, waarbij 1 = totaal geen motivatie en 10 = de grootste motivatie die je je kunt voorstellen.

 

Welk segment heeft prioriteit?

De prioriteit om aan een bepaald segment te gaan werken wordt nu bepaald door de ruimte voor verbetering. De ruimte voor verbetering =  10 – je tevredenheid. Vermenigvuldig dit dan met de motivatie, ofwel

Prioriteit = Ruimte voor verbetering x Motivatie

 

Goede voornemens

Het segment met de hoogste Prioriteitsscore is het meest geëigende onderwerp voor je goede voornemen voor het volgend jaar. Je kunt dit segment nu omzetten naar goede voornemens. Enkele tips daarbij:

  • Maak je voornemen concreet en doe dat realistisch. Als je je op het gebied van gezondheid wilt richten, kies dan wat je wilt verbeteren. Als je ervoor kiest af te willen vallen, maak het dan nog concreter door een doel te stellen (bijvoorbeeld 10 kilo afvallen). Denk aan behaalde resultaten in het verleden, steek je kop niet in het zand, en kies je doel realistisch.
  • Zet je voornemen om in concrete acties. Dus hou het niet bij “10 kilo afvallen” maar voeg daar aan toe hoe je dat gaat doen: 1x per week op maandag avond naar de sportschool, geen suiker meer in de koffie, geen snoep en koek.
  • Denk van te voren na over moeilijke situaties. Dus wat ga je doen als je voornemen is om af te vallen en als er een feestje is met een heerlijke taart? Wat ga je zeggen?

 

Bedenk telkens opnieuw wáárom je dit voornemen hebt gemaakt. Dat komt neer op het plaatje van jouw Wheel of life. Herinner jezelf daar continu aan. Lees hier meer tips om goede voornemens vol te houden.

 

Meer lezen?

Ik post regelmatig blogs over persoonlijke effectiviteit en deze verstuur ik elke maand in een nieuwsbrief. Meld je aan via onderstaande knop.

Contact

Mail of bel me om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

📧    coaching@patriciadewit.com
📱    +316 1223 8559
⛺️    Patricia de Wit Coaching
         Atalanta 64
         5121 MS Rijen
         Noord-Brabant, Nederland

📄    KVK: 61965812
📚    Algemene voorwaarden
🔒    Privacyverklaring

Nieuwsbrief

Mensen zijn op zoek naar persoonlijke effectiviteit. Het is een oerdrift in de mens zichzelf te willen ontwikkelen.

Vul je naam en email in en je wordt aangemeld voor deze maandelijkse nieuwsbrief over persoonlijke effectiviteit.