Publicaties

Op deze pagina kun je mijn publicaties vinden over coaching thema’s.

Boeken

Zelfontwikkeling. Ik wil, ik durf, ik kan.
Patricia de Wit Coaching 2019. Het boek is te koop via mijn webshop. ISBN 9789082623710.

Het is een oerdrift in de mens zichzelf te willen ontwikkelen. De behoefte aan persoonlijke groei is één van de drie psychologische basisbehoeftes van de mens, naast autonomie en betrokkenheid. In de hiërarchie van Maslov staat zelfontplooiing helemaal aan de top van zijn bekende pyramide. In dit boek zijn veel voorkomende onderwerpen uit de coachpraktijk bijeengebracht en geordend in drie thema’s: Wat wil ik? Durf ik het? en Kan ik het?

 

schermafbeelding-2016-12-01-om-11-26-09

Einstein en geluk.
Patricia de Wit Coaching 2016. Het boek is te koop via mijn webshop. ISBN 9789082623703.

In dit boek worden Einsteins inspirerende quotes gekoppeld aan de nieuwste wetenschappelijke inzichten over geluk. Op deze wijze ontstaat een frisse invalshoek op de wetenschap over geluk waarbij twee prachtige wetenschappelijke disciplines, natuurkunde en psychologie, bij elkaar worden gebracht. Een onverwacht combinatie!

 

 

Cover-424x600

Persoonlijke effectiviteit.
Patricia de Wit Coaching 2015. Het boek is te koop via mijn webshop.

Mensen zijn op zoek naar persoonlijke effectiviteit. De behoefte aan persoonlijke groei één van de drie basisbehoeftes is van de mens, naast autonomie en betrokkenheid. In de hiërarchie van Maslov staat zelfontplooiing helemaal aan de top van zijn bekende pyramide.
In dit boekje zijn 26 blogs over persoonlijke effectiviteit bijeengebracht met inspirerende foto’s en quotes. De blogs gaan over zaken als geluk, timemanagement, leren, overtuigen, perfectionisme en stress.

 

1001004011542948Bonussen. De werking van variabele beloning.
Business Contact 2011. Het boek is te koop via mijn webshop, ISBN 9789047004509.

In dit boek beschrijf ik de psychologie achter de werking van variabele beloning. En alhoewel dit boek over bonussen gaat, kan hierbij ook gedacht worden aan andere vormen van variabele beloning. Dit zijn beloningen die je kunt formuleren als: “als je … doet, dan krijg je …”. Het zijn extrinsieke motivatoren. Het boek beschrijft hoe onze motivatie werkt, hoe deze kan worden opgeroepen, versterkt of verzwakt.

 

1001004009798941

Waarderen van Talent. Belonen van competenties.
Kluwer 2010. Het boek is o.a. te koop bij www.bol.com en www.managementboek.nl, ISBN 9789013077544 of via mijn webshop.

Het boek beschrijft hoe talent in een organisatie kan worden herkent. Waar dient dan op gelet te worden? Wat onderscheidt een senior vakspecialist van een vakvolwassen vakspecialist of een senior manager van een manager. De verschillen tussen de niveaus van functioneren kunnen gebruikt worden binnen organisaties om mensen te waarderen, te belonen, te beoordelen en te ontwikkelen. Ook als je jezelf verder wilt ontwikkelen, geeft dit boek inzicht in nieuw gedrag dat past bij een volgende ontwikkelstap.

 

 

Publicaties over coaching thema’s in vaktijdschriften

De uniekheid van de oudere medewerker. Individuele aandacht doet recht aan de identiteit.
Publicatie in LoopbaanVisie oktober 2017, thema Identiteit. De publicatie is hier gratis te downloaden.

Oudere medewerkers verschillen onderling enorm. De heterogeniteit binnen de groep oudere medewerkers is zelfs groter dan de heterogeniteit onder jongere medewerkers. Echter, hier wordt juist omgekeerd tegenaan gekeken. Al te generaliserende uitspraken en interventies liggen daardoor op de loer. Waarom zien we de groep oudere medewerkers als een homogene groep? Waarom is deze groep juist gevarieerder dan de jongere generatie? En wat zijn de consequenties voor hr, leidinggevenden en loopbaanprofessionals?

 

677f78ce3cb1468371d107ad074ba7039b80ec4e-uitgavetpp20163

Wetenschappelijke webcursussen over positieve psychologie.
Publicatie in Tijdschrift Positieve Psychologie augustus 2016, thema Optimisme / Hoop. De publicatie is hier gratis te downloaded.

Op het internet worden gratis universitaire cursussen aangeboden op het gebied van positieve psychologie. Het zijn kwalitatief zeer goede cursussen, van gerenommeerde universiteiten. De cursussen geven een goed overzicht van de huidige wetenschappelijke inzichten en technieken. Het doel van dit artikel is je op de hoogte te brengen van deze nieuwe vorm van onderwijs, genoemd MOOC en een overzicht te geven van wat de cursussen over positieve psychologie inhouden zodat je, indien je geïnteresseerd bent, een keuze kunt maken welke cursus je wilt volgen.

 

Schermafbeelding 2015-10-23 om 08.40.15Darwin en onze behoefte aan zekerheid. Biologische grenzen aan leermogelijkheden.
Publicatie in LoopbaanVisie oktober 2015, thema Zekerheid. De publicatie is hier gratis te downloaden.

Onze behoefte aan zekerheid wordt verklaard door 10.000 jaar geleden terug te gaan. De menselijke geest is namelijk het product van de evolutie, net zoals elk fysiek orgaan. De werking van de psyche kunnen we beter begrijpen door kennis te hebben van de evolutionaire druk waaronder deze is gevormd. En met deze kennis op zak, is het mogelijk om effectievere loopbaanbegeleiding te geven. Er zijn namelijk biologische grenzen aan leermogelijkheden.

 

cover-gids_voor_personeelsmanagement_100101Topbeloningen: transparant en vanzelfsprekend. Maar ze zijn vaak te hoog of te willekeurig.
Publicatie in Gids voor Personeelsmanagement 1/2 2010

Bonussen roepen oerinstincten op. De werking van variabele beloning.
Publicatie in Gids voor personeelsmanagement 5 2011.

 

 

Waar zijn nog meer mijn publicaties te vinden over coaching thema’s?

Jobcrafting.
Spreker op HR event, april 2019

Jobcrafting is een relatief nieuw P&O instrument dat past in de tijdsgeest met enorme potenties. Allereerst verhoogd het het plezier en de betrokkenheid van uw werknemers. Daarnaast kan het een goede manier zijn om aan ziektepreventie te doen.

 

Diverse publicaties in Vriendin.
Publicatie in Vriendin, nr 41, oktober 2018, Vriendin, nr 20, mei 2019

Ik ben geïnterviewd voor de onderwerpen: plezier in je werk en tijd voor jezelf.

 

 

Schermafbeelding 2015-01-07 om 16.32.30

Diverse publicaties op HRbase
Ik ben als expert verbonden aan dit online platform vanaf 2012 tot heden. Voor mijn publicaties over coaching zie de sites: www.hrbase.nl.

 

Nu.nl
Publicatie op Nu.nl/werk op 4 juni 2019

Waarom vriendschap met collega’s voor geluk én promotie kan zorgen.

Meer lezen?

Ik post regelmatig blogs over persoonlijke effectiviteit en deze verstuur ik elke maand in een nieuwsbrief. Meld je aan via onderstaande knop.

Contact

Mail of bel me om een vrijblijvend kennismakingsgesprek in te plannen.

📧    coaching@patriciadewit.com
📱    +316 1223 8559
⛺️    Patricia de Wit Coaching
         Atalanta 64
         5121 MS Rijen
         Noord-Brabant, Nederland

📄    KVK: 61965812
📚    Algemene voorwaarden
🔒    Privacyverklaring

Nieuwsbrief

Mensen zijn op zoek naar persoonlijke effectiviteit. Het is een oerdrift in de mens zichzelf te willen ontwikkelen.

Vul je naam en email in en je wordt aangemeld voor deze maandelijkse nieuwsbrief over persoonlijke effectiviteit.